Projektstöd ungdom

Under 2025 fördelar Svenska Curlingförbundet medel via IdrottOnline till föreningar med syfte att utveckla barn- och ungdomsverksamheten.
Mål med stöden 2025.
- Fler barn och ungdomar som är aktiva i förening.
- Ett normmedvetet arbete för att öka mångfalden av barn och unga som är aktiva i förening.
- Barn och unga har utbildade ledare för verksamheten.
- Barn och unga idrottar i föreningar som arbetar för en trygg idrott.
- Föreningar fortsätter att arbeta med nya sätt att träna och tävla för att fortsätta utveckla och anpassa verksamheten.
Sökbart från RF/SISU distrikt
Projektstöd är också möjligt att söka från RF/SISUs distrikt. Kontakta er konsulent för att ta reda på vad som gäller i ert distrikt.
Vad kan ni söka för?
Nedan finns ett antal färdiga förslag som ni kan söka. Området tydliggör vilken pott ni söker under i IdrottOnline.
Det går även bra att söka för projekt som ni skapar själva. Tänk på att ert projekt ska leda mot målen.
Område: Barn och ungas delaktighet
Paket 1: Ung styrelse
Syfte: Att ge ungdomar en grundläggande kunskap i föreningsdemokrati och öka ungdomarnas delaktighet i föreningens verksamhet.
Ungdomsstyrelsen går en digital utbildning via förbundets utbildningsplattform som finns här: >TILL UTBILDNINGEN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är fyra presentationer á ca 10 minuter med diskussionsfrågor.
Till en av presentationerna finns en mall för verksamhetsplan. Ungdomsstyrelsen fyller i den och kan använda projektmedel upp till 10 000 kronor för att genomföra den i sin förening eller med fler föreningar.
Sökbart projektstöd: 10 000 kronor.
Paket 2: Juniorernas årsmöte
Syfte: Att skapa delaktighet och öka möjligheter för ungdomar att påverka sina föreningar. Att ge ungdomar en grundläggande kunskap i föreningsdemokrat och skapa fler förslag och deltagare till föreningens årsmöten.
Upplägg
Välj en tid som innan föreningens årsmöte och innan sista deadline för motioner. Bjud in till juniorernas årsmöte! Var ute i god tid och sätt upp kallelser till årsmötet i anläggningen, på hemsidan, i facebook-grupper, mejlutskick och så vidare. Även i forum som föräldrarna läser.
Alla formella punkter som hör till ett årsmöte behöver inte vara med. Det viktigaste är att inte krångla till det i onödan utan att årsmötet blir en positiv upplevelse av delaktighet där alla får komma till tals.
Använd er av färdigt stödmaterial om ni vill (kontakta info@curling.se för material).
Ett tips är att gå igenom verksamheten del för del och låta ungdomarna gå igenom om de har förbättringsförslag. Mötesanteckningar sammanställer och sedan beslutar ni vilka förslag ni vill skicka till ordinarie möte eller om ungdomsgruppen kan åtgärda några saker tillsammans direkt.
Notera att alla juniorernas förslag inte behöver genomföras. Men var noga med att ta deras förslag på allvar och ge dem återkoppling hur föreningen tagit emot dem och varför de blir genomförda eller om de inte blir det.
>Affisch: Juniorernas årsmöte Pdf, 1.3 MB..
Kontakta info@curling.se för mer material och bilder för sociala media.
Sökbart projektstöd: 5000 kronor. Pengarna kan gå till att köpa in exempelvis pizza och eventuella medel som blir över kan användas direkt till att genomföra någon av ungdomarnas förslag.
Komplettera gärna med paket 5 om ni får bra resultat av ert årsmöte.
Paket 3: Utbilda ungdomar i förenings- och tävlingskunskap
Syfte: Att öka intresset och möjligheten att engagera sig i idrotten även utanför det egna tränandet och tävlandet.
Föreningen kan söka stöd när ungdomar vill utbilda sig inom ledarskap, ismakeri, domarskap eller tävlingsledning. Stödet kan också gå till att göra praktik inom valt ämne.
Sökart projektstöd: Utbildningskostnad & eventuellt kostnad för resa. Kontakta förbundet för att hålla dialog om vilken typ av praktik de som söker vill göra.
Område: Ledarutveckling
Paket 4: Utbilda ledare
Syfte: Att föreningen får utbildade ledare med verktyg inom ledarskap och kunskap om att driva föreningsverksamhet.
Ungdomsledare är det viktigaste för ungdomsverksamheten. Svenska Curlingförbundets ungdomsledarutbildning går igenom både strukturer för verksamheten och hur vi skapar en inkluderande miljö och en normmedveten verksamhet.
Sökbart projektstöd: Utbildningskostnaden för ungdomsledarutbildning eller Coachutbildning via SCF. Kontakta förbundet om ni vill söka för utbildningar som anordnas av annan, extern part.
Område: Trygg Idrott
Paket 5: Processarbete i förening
Syfte: Utveckla föreningens arbete med Trygg idrott för barn och unga.
Föreningen kan använda projektmedel för att genomföra en process där föreningen arbetar igenom någon eller samtliga av följande handlingsplaner:
- Rutiner för förebyggande trygghetsarbete
- Hantering av brott eller misstänkta brott mot riktlinjerna.
- Rekrytering och utveckling av ledare
- Handlingsplan för beslutsfattande
Mer information om handlingsplanerna finns >HÄR
Sökbara medel: 8000 kronor. Föreningen kan exempelvis använda stödet till processledare eller lokalkostnader och andra omkostnader i samband med processarbete. Ta gärna hjälp av ert lokala RF-SISU distrikt.
Paket 6: Utbildning för vårdnadshavare
Syfte: Att utbildade vårdnadshavare kan bidra till ungdomsverksamheten och enklare stötta sina barn i sitt idrottande.
Vårdnadshavares kunskap om och inkludering i idrotten har en positiv påverkan på ungdomars möjlighet till deltagande och kan även bidra till att utveckla föreningens verksamhet.
I svensk curlings utbildningför vårdnadshavare går vi igenom curlingens struktur, ledarskap, hur man gör olika övningar, hur föräldrar kan hjälpa tränarna att strukturera en säsong och även hur de använder vårt utvecklingsprogram för att göra träningspass anpassade för målgruppen.
>TILL UTBILDNINGSMATERIALET Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sökbara medel: Upp till 5 000
Paket 7: Föreningens sociala aktiviteter & miljö
Syfte: Insatserna ska bidra till att verksamhet stimulerar barn och unga upp till 25 år att umgås och trivas i föreningens miljö.
Skapa möjlighet till samtal och kringaktiviteter där ungdomar kan lära känna varandra och lära sig av varandra. Det kan till exempel vara att erbjuda tillfällen i curlinghallen för att umgås, spela spel, se på film, göra läxor, fika eller annat. Säkerställ att målgruppen har varit med och berättat om vad de skulle vilja göra i anläggningen förutom att träna curling och hur de skulle vilja att det utformas.
Tips! Utgå ifrån paket 2, juniorernas årsmöte för att få in förslag.
Ni behöver en plan för hur verksamheten ska fortgå på lång sikt även när projektstödet är slut.
Sökbara medel: Upp till 10 000 kronor
Område: Fler barn och unga
Paket 8: Rekrytera och inkludera nya målgrupper.
Syfte: Insatserna ska bidra till att verksamhet attraherar barn och unga upp till 25 år från grupper som är underrepresenterade i föreningens verkamhet.
Detta paket finns för förening som vill göra en ordentlig satsning på att bredda sin verksamhet. Satsningen görs i två delar.
Första delen
Föreningen börjar med en nulägesanalys av befintlig verksamhet. Styrelsen ska genomgå utbildningen Leda Förening och göra en plan för hur verksamheten ska bedrivas på ett inkluderande sätt.
Andra delen
Andra delen av projektet handlar om uppsökande verksamhet och här har föreningen möjlighet att arvodera ledare för att jobba med uppsökande verksamhet. Föreningen ska också säkerställa att det erbjuds nybörjarverksamhet för äldre ungdomar, en flexibilitet i verksamheten och en plan för inkludering, aktivering och utbildning av föräldrar.
Sökbara medel: Upp till 20 000 kronor
Område: Nya sätt att träna & tävla
Syfte: Insatserna ska utveckla verksamheten och skapa förutsättningar att utvecklas med curling där det är fokus på utveckling, glädje och en enkelhet att delta.
Sök medel för att arrangera gemensamma sammankomster för barn och unga eller för att testa nya saker i er egen förening.
Aktiviteter där fokus är på utveckling och socialt umgänge. Det är viktigt att ungdomarna kan anmäla sig själva och att aktiviteten innebär där pojkar och flickor spelar tillsammans.
Exempelvis: Curlingmärken, Triplesturnering, andra upplägg för tävling eller läger som lägger fokus på utveckling.
Sök medel för: Kostnadstäckning eller max 5000 kronor.
Ansöka
Ansökan görs i IdrottOnline under fliken "Idrottsmedel" där ni klickar "Skapa ansökan." Välj det idrottsmedel med samma namn som det område du väljer paket inom, alternativt det område ni kopplar ert egna projekt till.
När ni skickar in ansökan skapas också en fil för återrapportering. Den ska ni skicka in när projektet är klart. Ni kan börja fylla i den direkt och göra det löpande.
Svenska Curlingförbundet tar emot ansökningar löpande. Ansökningar måste vara inne innan projektet startas för att ha en chans att bli beviljade. Skicka in er ansökan minst tre veckor innan projektets start, för att vi ska hinna behandla dem.
Läs noggrannt riktlinjerna för projetkstöd innan ni söker.
Kom ihåg!
Ni som förening registrerar själva vilka personer som kan söka medel. Det är även ni som avregistrerar personer som inte ska söka medel.
Vi godkänner kostnadseffektiva alternativ så var noga med er budget.
Alla kostnader ska budgeteras och bifogas med ansökan
Eventuella överskott betalas tillbaka.
Tips till dig som formulerar ansökningar och återrapporter:
- Håll era ansökningar och rapporter så enkla och tydliga som möjligt.
- Läs riktlinjerna innan ni söker.
- Fyll i samtliga fält, även i återrapporten. På så sätt undviker ni att få kompletteringar och processen går fortare för alla.
- Stäm alltid av era mål innan ni fyller i er återrapport!
Beslut
Svenska Curlingförbundet gör alltid en bedömning av projekten som kommer in. Vi kan efterfråga en mer detaljerad projektbeskrivning när vi anser att det behövs.
Ni kan få stöd för hela det sökta beloppet eller en del. Detta beror på storlek, verksamhetens omfattning, satsningens omfattning, tidsperioden eller delar som faller utanför föreningsstödets ramar.
Vi strävar efter att föreningen ska ges möjlighet att komma igång med sin satsning även med ett mindre stöd. Detta kan innebära att projekten behöver anpassas till de beviljade medlen. Vi anger alltid vad stödet får användas till i våra beslut.
Detta beviljar vi inte:
- Bidrag till tävlingsverksamhet såsom YJSM, JSM eller motsvarigheter inom senior verksamhet, som seriespel.
- Sådant som kan räknas till ordinarie verksamhet, exempelvis träningsläger.
- Resekostnader som är orimligt höga på grund av brist i planering eller onödiga färdsätt.
- Bidrag till hallhyra.
- Bidrag till föreningens tävlingskläder, handskar och byxor.
- Bidrag till hallutrustning såsom fasta inventarier eller isvårdande material.
- Bidrag till anmälningsavgifter.
- Bidrag till material som blivit utslitet, exempelvis uthyrningsskor.
Publicerad: 2022-12-05